top of page
  • Writer's pictureAna Maria

Kako si narediti novo leto zlato?

Updated: May 18, 2022

Zvezda pogovora: David Fink, Zlatarna Aura in Karat Spletna stran Zlatarne Aura: https://www.zlatarna-aura.si/


V dnevih iztekajočega leta, ko smo vsi polni pričakovanj in kujemo nove cilje, je kot naročeno nameniti kakšno besedo obdarovanju in stvarem, ki jim pripisujemo največjo vrednost.


“Darilo naj bi bilo vse kaj drugega, kot pa poceni roba,” začne temo David, ki rad obdaruje, ampak ob tem ne pozablja, da z darilom povemu tudi, koliko nam obdarovanec pomeni. “Za ljudi, ki jih cenim in imam rad, seveda tudi darilo izbiram na tak način, da bo dolgo trajalo in da bo dolgo lepo,” in pri tem ni nobena skrivnost, da prisega na najbolj zlato drago kovino.

Na moje vprašanje, če misli, da si ga vsi lahko privoščimo, pa brez pomislekov odvrne: “Mislimo, da je bižuterija poceni. In na prvi pogled tudi je! Zanemarljivo majhni zneski, ampak takole vam povem: če kupiš poceni, kupiš dvakrat!” Vsak, ki je kdaj nasedel bleščečim stojalom pred blagajno in si na hitro kupil nek kos poceni nakita, ve, da res ni trajalo dolgo, preden se je bodisi uničilo, bodisi izgubilo svoj lesk.

„Dobre stvari bodo dobivale čedalje več veljave.”

Nisem se dala kar tako in nadaljevala z vprašanjem: ”Ampak pomisliva na mlade, na ženske, ki rade sledijo najmodernejšim trendom, morda je njim zlato arhaično, starinsko? Stvari, ki so sicer velike sentimentalne vrednosti, kot na primer zlata verižica stare mame, so že čisto iz mode in jih je nemogoče nositi?”

Pa ima David rešitev tudi za to: „Mi zlato lahko predelamo, tukaj je prisoten velik element trajnosti, ki jo zelo podpiram. Torej po domače: prinesete star nakit, mi ga prečistimo, nato iż čistega in lepega zlata, ki je v bistvu ponovno uporabljen, naredimo nov kos nakita. V bistvu gre za reciklirano zlato.”


Glede obdarovanja pa ponudi odlično rešitev, odmaknjeno od evforije ob praznikih in posebnih dnevih, ki jih trgovci tako radi vzamejo za svoje: “Obdarujemo se takrat, ko nam to ustreza. In takrat je darilo tudi najbolje sprejeto” pravi David, ki, kar se tiče daril, seveda prisega na dobre stvari in kakovost.

Ne morem mimo vprašanja: “Sem ženska, ki na področju nakita redno spremlja ponudbe, ampak kako lahko obdarimo moške?”

David: “Veliko možnosti je pri izbiri, odvisno, kaj posameznik nosi,” začne naštevati manšetne gumbe, sponke za denar, kravatne igle ali okrase za srajce. Zelo na mestu so tudi zapestnice ali verižice, ki so pri moških razumljivo bolj masivne, poleg tega pa so pri močnejšem spolu priljubljeni izdelki iz jekla, ki ne spreminja barve in je antialergen.


V Zlatarni Aura in Karat so specializirani za individualne želje, saj imajo dobro opremljeno lastno delavnico, ki omogoča take in drugačne strokovne prijeme pri oblikovanjju nakita po meri posameznika, na kar so (upravičeno) lahko zelo ponosni.


Ob prihajajočem novem letu vam tako jaz kot David želiva zadovoljstva, obilja in dobrih odločitev, hkrati pa pozivava k razmisleku, kako bomo investirali in katera dobrina je tista, ki čez zgodovino vztraja in ne popušča na vrednosti, saj nam lahko na dolgi rok prinese povrnjeno investicijo.


Naj bo 2022 srčno, zdravo in zlato leto!

242 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page