top of page
  • Writer's pictureAna Maria

Mi imamo vendar GREGORJEVO

Updated: May 18, 2022

Zvezda pogovora: David Fink, Zlatarna Aura in Karat

Spletna stran Zlatarne Aura: https://www.zlatarna-aura.si/


Praznik, ko se ptički ženijo, je v slovenski kulturi veliko dlje, kot Valentinovo – sploh pa je bolj pomenljiv, prisrčen in bližje naravi. Kot je tudi, v primerjavi s cenenimi bižuterijskimi dodatki, na primer nakit iz zlata, kakovostnega jekla ali kak biser.


Ta praznik se praznuje 12. Marca, na dan Svetega Gregorja. Nakazuje optimizem, svetlobo in pričetek pomladi, saj se takrat dolžina dneva prevesi v premoč nad temo. Običaji so različni, predvsem spuščanje luči po vodi, vsekakor pa je lepo, če ga vzamemo tudi za praznik ljubezni.


In ob takih praznikih velikokrat svoje ljubljene tudi obdarimo: „Darilo naj bi bilo vse kaj drugega, kot pa poceni roba,” začne temo David, ki ne pozablja, da z darilom povemo tudi, koliko nam obdarovanec pomeni. “Za ljudi, ki jih cenim in imam rad, seveda tudi darilo izbiram na tak način, da bo dolgo trajalo in da bo dolgo lepo,” in pri tem ni nobena skrivnost, da prisega na najbolj zlato drago kovino.


Na moje vprašanje, če misli, da si ga vsi lahko privoščimo, pa brez pomislekov odvrne: “Mislimo, da je bižuterija poceni. In na prvi pogled tudi je! Zanemarljivo majhni zneski, ampak takole vam povem: če kupiš poceni, kupiš dvakrat!” Vsak, ki je kdaj nasedel bleščečim stojalom pred blagajno in si na hitro kupil nek kos poceni nakita, ve, da res ni trajalo dolgo, preden se je bodisi uničilo, bodisi izgubilo svoj lesk.


Jaz praznujem in obdarujem na Gregorjevo.

Direktor zlatarne Aura in Karat mi v sproščenem pogovoru ponudi odlično rešitev, odmaknjeno od evforije ob praznikih in posebnih dnevih, ki jih trgovci tako radi vzamejo za svoje: “Obdarujemo se takrat, ko nam to ustreza. In takrat je darilo tudi najbolje sprejeto” pravi David, ki, kar se tiče daril, seveda prisega na dobre stvari in kakovost.


Odkar sem zrelejša ženska, opažam, da je v mojem krogu čedalje več dam, ki prakticirajo tudi izjemno tradicijo obdarovanja same sebe, zato Davida vprašam, kaj si lahko namenimo z minimalnim vložkom? “Imamo dobro opremljeno lastno delavnico, ki omogoča take in drugačne strokovne prijeme pri oblikovanju nakita po meri posameznika, kar preprosto pomeni, da prinesete staro, odsluženo, morda ne ravno trendi verižico ali drug kos, pa vam ga predelamo na lastno željo. Mi prisegamo na reciklirano zlato!” mu ob povedanem zažarijo oči, kar mi da vedeti, da še zdaj svoj posel opravlja s srcem.

Ob prihajajočem našem, domačem in čisto pravem prazniku ljubezni vam vsi vpleteni želimo srčke, polne sreče ter plemenite odnose! Pa kakšno dragoceno svetlečo malenkost, seveda. 🙂

112 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page