top of page
  • Writer's pictureAna Maria

Kdo se boji črnega petka?

Updated: May 18, 2022

Vsepovsod se mi dobrikajo s popusti, s strašnimi priložnostmi, ki jih ne smem zamuditi, če hočem kupiti to in ono. Ne samo po spletu, tudi iz izložb me nagovarjajo bolj in manj domiselni črni plakati in da bi se lažje odločila za nakup, so akcijo podaljšali kar na ves teden.

Super, ampak kaj pa dejansko potrebujem?

Zdravje. Opaa, tukaj so prehranska dopolnila za povečanje imunske odpornosti, za vso družino. Pa eterična olja, da bomo lažje premostili prehlade in da bo doma lepo dišalo. Pa krema za telo, ker s centralno kurjavo pride tudi bolj suha koža. Pa kmalu mi bo zmanjkalo seruma. STOP! Bom kupila, ko mi bo zmanjkalo.

Dalje, ali res kaj potrebujem?

Obutev. Jaaa, prihajajo hladni dnevi, ene škorenjce po izjemni ceni, a? Ali pa morda copate - pa ko že kupujem, lahko mislim še na prihajajoče praznike in jih nabavim kar za vso družino, pa sem rešila z darili!

Igrače? Nimam besed. Grozljivo, kako ima moj 14-mesečnik polno sobo igrač, pa nismo kupili enega kosa plastike!

Prav. Pomeditiraj. Malo si spočij in se spomni starodavnega filozofa Diogenesa, ki je rekel, da nas imetje omejuje in je šel živet v sod. Pa mu nič ni manjkalo. Misli mi odnese do soda piva, ki bi ga prav z veseljem "zdrla", kot s prijatelji radi rečemo, ker sem že čisto v stresu od tega razmišljanja in zapravljanja, čeprav od sebe nisem dala še niti centa.


Dobro: razmišljam naprej -ali res kaj rabimo?

Tehnologijo. Mobilnik mi res crkuje, že pol leta je čas za novega, pa zdaj so ven prišli novi modeli, ki delajo takooo lepe slike ... Čakaj malo, morda pa je tu razlog, zakaj dela tako počasi? Bom najprej naložila teh 123.000 slik, ki jih imam na aparatu lepo na računalnik, pa bo zagotovo hitreje procesiral. Ampak Luka si želi PlayStation, pa če zdaj opravim to investicijo (tukaj črni petek res pride do izraza, ali pa se samo meni zdi, da na tem področju najraje pritisnejo z velikimi popusti), bo še otrok imel lahko kaj od teh igric. Kaj mi pa je? Luka si želi PS4 že tretje leto, pa mu ne bo nič manjkalo, če ga pač še eno leto nima. Potem bo pa že ven prišla kakšna nova tehnologija, pa bomo takrat razmišljali naprej.

Prav, če že nič ne zapravim, bi pa lahko vsaj Levu kaj kupila. Se raznežim. Moj Levček. Veliko oblačil sicer dobi (hvala, Andreja Sonc), kakšne hlače bi pa res še prav prišle. Toda, če bom že zapravljala, bom tako, da s tem še komu pomagam, nekoga dejansko osrečim (ne samo koorporacij, ki jim je vseeno in zame in za mojo družino, še posebej pa za naš planet) in obenem naredim nekaj dobrega. A je to možno?

Darija Velikanje pravi, da je. Kdo je ta ženska?

Mama, ki ima doma dva otroka in sama poskrbi za njuno varstvo, poleg tega pa je še ustanoviteljica in lastnica spletne komisijske prodajalne Dajadaja.si. Na njo sem naletela, ko sem za svojega dvomesečnega dojenčka iskala oblačila, želela pa sem zaobiti hitre nakupe pri velikih prodajalcih, ki s svojimi kemikalijami uničujejo življenja. Tako dejanje me v prvi vrsti stane manj, svoj procent od prodaje dobi tista mamica, ki je obleke za prodajo namenila, vse skupaj pa je tudi Darijina služba, in ker dela dobro delo, jo z veseljem podprem. Ker imam rada izlete in raziskovanje Slovenije (mimogrede, kje za vraga je Gorenja Kanomlja?), sem šla kar tja in z njo pokelpetala. Kaj vse sva govorili, boste izvedeli, še preden bi vas črni petek utegnil poskrkati v svojo globočino.

Ampak! Takšna je moja filozofija. Nikar se ne sekirajte, če ste se ravno ob tem črnem petku namenile kupiti Lojze Vuton torbico, ki so jo želite že 20 let in za katero ste pridno varčevale. Vsi vemo, kako sladko si je privoščiti nekaj, kar si dolgo želimo in jaz ne obsojam nikogar, pa če ima življenjski slog še tako drugačen od mojega. Hočem samo povedati, da je, kljub temu, da to terja kakšno minuto razmisleka, dobro malce postati pred brezglavim nakupom, saj vam bo denarnica hvaležna. S tem pa tudi otroci, ker je že velikokrat strokovno dokazano, da si bolj kot stvari želijo doživetja skupaj z nami. Ta pa so po navadi zelo poceni.


Rada vas imam


MamaMaria



460 views1 comment

Recent Posts

See All

Šanson!

bottom of page